top of page

"Ο Κύκλος Της Απόφασης". Εσύ Σε Πιο Στάδιο Βρίσκεσαι?


Ο κύκλος της απόφασης για όλους μας αποτελείται από έξι (6) στάδια τα οποία επαναλαμβάνονται.Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα στάδια αυτά,τότε είναι πολύ εύκολο να βοηθήσουμε, εκτός από τον εαυτό μας, και κάποιο δικό μας άτομο να πάρει μια απόφαση και να κάνει μια αλλαγή για την οποία πασχίζει.Το άρθρο είναι βασισμένο σε ένα από τα βιβλία του ROB JOLLES και του δικού μου κύκλου της απόφασης. Ελπίζω να σας βοηθήσει όπως έκανε και σε εμένα.

1) Το Στάδιο Της ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μπορεί τα στάδια να επαναλαμβάνονται, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινάνε.Το στάδιο της ικανοποίησης αντιπροσωπεύει την αρχή του κύκλου και σ'αυτό το σημείο είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε ανάγκες,ούτε και προβλήματα.Όλα είναι ΤΕΛΕΙΑ!

Το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκεται στο στάδιο της ικανοποίησης με την απόφαση που πήρε είναι περίπου ένα 5%.

Με το πέρασμα του καιρού όμως θα δούμε ότι η απόφαση που είχαμε πάρει ίσως δεν ήταν τέλεια.Σκεφτείτε μια στιγμή...σας έχει συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας? Σας έχει τύχει, π.χ ένα προϊόν που είχατε αγοράσει και πιστεύατε ότι είναι τέλειο για εσάς,να αποδειχθεί πως δεν είναι? Εάν ναι,τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πρώτη μας κίνηση προς το εσωτερικό του κύκλου.

2)Το Στάδιο Της ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ

Το στάδιο της παραδοχής αντιπροσωπεύει τον ΚΑΛΟ και τον ΚΑΚΟ εαυτό μας.Μια διχασμένη προσωπικότητα! Παραδεχόμαστε, ότι ΝΑΙ έχουμε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που ίσως απαιτούν κάποιες αλλαγές και ΔΥΣΤΥΧΩΣ το ίδιο εύκολα δηλώνουμε, πως ΟΧΙ δε θέλουμε να κάνουμε κάτι για τα προβλήματα αυτά προς το παρόν.

Εδώ βρίσκεται η πλειοψηφία (75%) και είναι ένα στάδιο με μπόλικη ΓΚΡΙΝΙΑ.Αυτού του είδους η γκρίνια βρίσκεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας(υγεία-σχέσεις-δουλειά-καθημερινότητα). Π.χ,πόσοι από εμάς γκρινιάζουμε για το σώμα μας λίγο πρίν το καλοκαίρι, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για ν'αλλάξουμε την αιτία της γκρίνιας μας;

Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση να περνούμε μήνες,αν όχι και χρόνια,ζώντας με προβλήματα που έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε,αλλά δεν το κάνουμε.Περιμένουμε μέχρι τα ΜΙΚΡΑ προβλήματα να γίνουν ΜΕΓΑΛΑ,οπότε συχνά η αλλαγή έρχεται αργά.

Είναι επίσης μέσα στην ανθρώπινη φύση να φοβόμαστε την αλλαγή και ο φόβος αυτός μπορεί να μας τυφλώσει τόσο πολύ, ώστε να μη βλέπουμε το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων,παρά μόνο, όταν υπάρξει μια δύσκολη,αν όχι καταστροφική συνέπεια.

Ζούμε τα προβλήματα αυτά,δικαιολογούμε τα προβλήματα αυτά,δυσανασχετούμε με τα προβλήματα αυτά,αποφεύγουμε να τα κοιτάξουμε,φτάνουμε ακόμη και στο σημείο να ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ την ύπαρξή τους.

Και τότε "ΚΑΤΙ" συμβαίνει και περνάμε στο επόμενο στάδιο του κύκλου.

3)Το Στάδιο Των ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Μερικές φορές μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία ή συνδυασμός πολλών μικρών προβλημάτων.Σ' αυτό και στο επόμενο στάδιο βρίσκεται το 10% των ανθρώπων και με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο πατάμε το "ΚΟΥΜΠΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ".Εδώ είναι που παίρνουμε την απόφαση για αλλαγή και αρχίζουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές.

Το κουμπί κινδύνου στη δική μου περίπτωση ήταν η στιγμή που κατάλαβα πόσο είχα αφεθεί πάνω στο θέμα της υγείας μου.Είχα φτάσει σε σημείο να ζορίζομαι να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου, λόγω των 18 κιλών που είχα πάρει.Δεν χωρούσα πλέον στα τζίν μου και κυκλοφορούσα με φόρμες, για να νιώθω πιο άνετα.Εκεί ήταν το σημείο για μένα που ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑ να κάνω μια αλλαγή.

Τα κριτήρια που έθεσα στο δικό μου πρόβλημα ήταν να βρώ ένα τρόπο διατροφής που θα μπορώ να χάνω κιλά, χωρίς να στερούμαι από την κοινωνική μου ζωή και να κάνω ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να το διασκεδάζω και να είναι σύντομο και αποδοτικό.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά προβλήματα τα οποία θα διαμορφώσουν και τα κριτήρια που θα θέσει.

4)Το Στάδιο Της ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Τώρα ψάχνουμε για μια ΛΥΣΗ.Με εφόδιο μια λίστα κριτηριών που έχουμε θέσει ξεκινάει η αναζήτηση μιας απόφασης.

Με τα κριτήρια που είχα θέσει στον εαυτό μου και αφού έψαξα όλα τα πιθανά πρωτόκολλα διατροφής και γυμναστικής,ήμουν έτοιμος, για να μπω στο επόμενο στάδιο και στη τελική μου απόφαση.

5)Το Στάδιο Της ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Το μόνο που μένει είναι να κάνουμε την κινήσή μας και να διώξουμε το βάρος από πάνω μας. Σ'αυτό το σημείο έχουμε ένα αίσθημα ευφορίας.Είπαμε το ΝΑΙ και ενεργούμε με βάση την επιθυμία για αλλαγή.

Το στάδιο της επιλογής(5%) είναι το πιο ΒΑΣΙΚΟ και το πιο ΣΥΝΤΟΜΟ βήμα του κύκλου, αλλά συχνά μέσα σε λίγους μήνες το εγκαταλείπουμε και προχωράμε.

6)Το Στάδιο Της ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

Αυτό είναι το στάδιο της μεταμέλειας και είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ.Εδώ βρίσκεται το τελευταίο 5% του κύκλου.Για την ακρίβεια δεν είναι θέμα, αν θα περάσουμε απ το στάδιο αυτό, αλλά το πότε.

Η σοβαρότητα του σταδίου αναθεώρησης,συχνά, είναι ευθέως ανάλογη με το μέγεθος της δέσμευσης που η λύση συνεπάγεται.

Μετά από μια σύντομη μεταμέλεια,προχωράμε μέσα στο κύκλο,περνώντας στο στάδιο της ικανοποίησης και η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή για μία φορά ακόμα.

Το δικό μου στάδιο της αναθεώρησης μου έδωσε τη δυνατότητα (αφού έχασα 15 κιλά) να δημιουργήσω το STRONGBALL,ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει τη διασκέδαση μαζί με ασκήσεις σώματος.

Εάν η απόφαση να αλλάξεις το σώμα σου σε δυσκολεύει,τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις το STRONGBALL κάνοντας έτσι το βήμα προς το στάδιο της προσωπικής σου ικανοποίησης.

PLAY SMART-GROW STRONG


Recent Posts
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page