top of page

Γιατί,Ενώ Προσέχω Πόσο Τρώω,Δεν Χάνω Βάρος;

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας όσον αφορά το βάρος μας και μας εξηγεί ότι :

1) Αν παίρνουμε όσες θερμίδες καίμε,θα παραμείνουμε στο ίδιο βάρος.

2) Αν παίρνουμε παραπάνω θερμίδες απ'όσες καίμε,θα πάρουμε βάρος.

3) Αν παίρνουμε λιγότερες θερμίδες απ'όσες καίμε,θα χάνουμε βάρος.

Ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι χρειάζομαι 2000 θερμίδες την ημέρα. Εάν τρώω 2000 θερμίδες την ημέρα,τότε δεν θα χάσω,αλλά ούτε και θα βάλω κιλά.Εάν από τις 2000, κόψω 250 θερμίδες ,τότε θα χάνω περίπου 1 κιλό τον μήνα.

Εάν από τις 2000, κόψω 500 θερμίδες, τότε θα χάνω περίπου 2 κιλά τον μήνα.

Έτσι λοιπόν, εάν ξέρουμε πόσες είναι οι θερμίδες που μας κρατούν σε σταθερό βάρος, τότε κόβοντας 250 θερμίδες θα χάνουμε 1 κιλό τον μήνα και κόβοντας 500 θερμίδες θα χάνουμε 2 κιλά τον μήνα.

Αυτός ο κανόνας είναι απόλυτα λογικός και θα μπορούσαμε να τρώμε ό,τι θέλουμε από την στιγμή που είμαστε μέσα στα θερμιδικά μας όρια,αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια (Να πω όμως εδώ,ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν βάρος, εάν ακολουθήσουν αυτόν τον κανόνα,ασχέτως τι τροφές τρώνε,και ότι το άρθρο αυτό,απευθύνεται σε άτομα που ΔΕΝ έχουν προβλήματα υγείας).

Για να σας δώσω να καταλάβετε την σημασία του πόσο το είδος της τροφής παίζει ρόλο με την απώλεια βάρους,θα εξετάσουμε ένα πρόβλημα φυσικής. Παίρνουμε 1 κιλό πούπουλα και 1 κιλό μολύβι και τα ρίχνουμε στο κενό αέρος.Ποιο πέφτει γρηγορότερα; Όσοι απαντήσατε το μολύβι κάνατε λάθος...

Σε κενό αέρος αυτά τα δύο πέφτουν με την ίδια ταχύτητα.Έχουν το ίδιο βάρος και την ίδια μάζα,επομένως πέφτουν και με την ίδια ταχύτητα.Τώρα θα πάρουμε ξανά το ίδιο κιλό πούπουλα και το ίδιο κιλό μολύβι και θα το ρίξουμε από μια γέφυρα. Ποιο πέφτει γρηγορότερα; Αν απαντήσατε το μολύβι έχετε δίκαιο.

Γιατί γίνεται αυτό? Εξαιτίας της αντίστασης του αέρα.Δεν μπορούμε να την δούμε,να την νιώσουμε ή να την μυρίσουμε. Όμως η αντίσταση του αέρα υπάρχει και επηρεάζει το πως μετακινούνται το μολύβι και τα πούπουλα.Παρόλο που το μολύβι και τα πούπουλα στο παράδειγμα έχουν ίδιο βάρος και μάζα,έχουν διαφορετικές ιδιότητες που τα κάνει να κινούνται στον αέρα διαφορετικά.

Οι θερμίδες λοιπόν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.Όταν οι θερμίδες καίγονται σε εργαστήριο,είναι όλες ίδιες και απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε 1000 θερμίδες φασολιών και σε 1000 θερμίδες αναψυκτικού μέχρι να μεταβολιστούν.

Ο μεταβολισμός του σώματος είναι σαν την αντίσταση του αέρα στο παράδειγμά μας.Οι θερμίδες που τρώμε απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό και περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ινών,υδατανθράκων,πρωτεϊνών,λίπους και θρεπτικών ουσιών.Όλα αυτά μεταφράζονται σε διαφορετικά πολύπλοκα μεταβολικά μηνύματα που ελέγχουν το βάρος. Ίσως να μην μπορούμε να δούμε,να νιώσουμε ή να μυρίσουμε το μεταβολισμό,όπως την αντίσταση του αέρα,αλλά επηρεάζει εξίσου τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται οι θερμίδες στο σώμα μας.

Ένα παράδειγμα είναι η ζάχαρη από ένα αναψυκτικό,η οποία περνά στο αίμα πολύ γρήγορα,ενώ η ίδια ποσότητα ζάχαρης από ένα φασόλι περνά πιο αργά.Αν πιούμε ένα αναψυκτικό και όλη η ζάχαρη που περιέχει περάσει γρήγορα στο αίμα μας,οι θερμίδες που δε χρησιμοποιούμε εκείνη τη στιγμή θα αποθηκευτούν σαν λίπος.Από την άλλη, αν φάμε φασόλια και η ζάχαρη που περιέχουν απορροφηθεί αργά,το σώμα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτές τις θερμίδες.Αυτό σημαίνει ότι θα καούν περισσότερες και θα αποθηκευτούν λιγότερες σαν λίπος.Επίσης,λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φασολιών σε ίνες δε θα απορροφηθούν όλες οι θερμίδες.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τροφή που περνά στο αίμα γρήγορα συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.Η τροφή που περνά αργά συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Τέλος ένα γενικό πλάνο με το τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή

μας είναι :

1) Να ελαττώσουμε ή να αντικαταστήσουμε με ολικής άλεσης ή και να σταματήσουμε τους κακούς-επεξεργασμένους-υδατάνθρακες (ψωμί,ζυμαρικά,ρύζι και ζάχαρη) και να βάλουμε τους καλούς-φυσικούς-υδατάνθρακες (λαχανικά,όσπρια,πλήρεις σπόρους και φρούτα).

2)Από κρέας να καταναλώνουμε πιο πολύ κοτόπουλο και ψάρι.

3)Να καταναλώνουμε καλά λιπαρά (στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για το ποια είναι τα καλά λιπαρά).

4)Να κάνουμε κάποιο είδος άσκησης!!! (STRONGBALL)

STRONGBALL

PLAY SMART-GROW STRONG!


Recent Posts
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page